Dlaczego gramatura tektury jest taka ważna?
Jednym z najpopularniejszych materiałów wykorzystywanych do produkcji kartonów i pudeł jest tektura. Wyróżnia ją lekkość, trwałość oraz stosunkowo niski koszt produkcji. Poza tym tektura podlega całkowitej biodegradacji, przez co jest też przyjazna dla środowiska. Na rynku znaleźć można kilka rodzajów tektury, które różnią się między sobą właściwościami. Wybór odpowiedniego z nich uzależniony jest przede wszystkim od przeznaczenia materiału. Wśród parametrów, na które zwraca się uwagę przy wyborze odpowiedniego rodzaju tektury, wymienić można gramaturę. O tym, jakie jest jej znaczenie, piszemy w dalszej części artykułu.
O czym świadczy gramatura tektury?
Gramatura to podstawowy parametr, który określa masę jednego m2 tektury. Inaczej nazywana jest gęstością tektury. Jest ona szczególnie istotna przy produkcji kartonów i pudeł do wysyłki, które są przeznaczone do przechowywania i transportu produktów o określonej wadze. Na podstawie gramatury można ocenić wytrzymałość materiału na obciążenia oraz uszkodzenia mechaniczne takie jak np. zgniecenie czy przebicie. Poza tym świadczy też ona o sztywności tektury. Im jest wyższa, tym sztywniejsze i bardziej wytrzymałe jest wyprodukowane z niej opakowanie. Warto przy tym dodać, że oprócz gramatury na ogólną wytrzymałość kartonów wpływa też rodzaj kleju, który został wykorzystany do połączenia poszczególnych warstw.
Jaka może być gęstość tektury?
Gęstość tektury wyrażana jest w g/m2. Może być różna, gdyż zależy od rodzaju tektury oraz ilości warstw w jej składzie. Kartony i pudła, które są przeznaczone do pakowania produktów o niskiej wadze, produkuje się z trójwarstwowej tektury o gramaturze oscylującej w przedziale od 280 do 600 g/m2. Tekturę pięciowarstwową o gramaturze 400 do 1600 g/m2 z kolei wykorzystuje się przy produkcji lepszej jakości opakowań, które zwykle wykorzystuje się do pakowania cięższych produktów. Wyższa gęstość materiału sprawia, że opakowania są trwalsze i odporniejsze na obciążenia. Te o niżej gęstości szybciej ulegają zniszczeniom i zwykle gorzej znoszą oddziaływanie czynników zewnętrznych.